Håbo kommun logo

Håbo kommun logo

Råvaror i köken

Alla råvaror på Kostenheten köps in från våra tre huvudleverantörer:

• Martin&Servera som levererar majoriteten av alla våra livsmedel.
  • Centrala partihallen för färskt frukt och grönt
  • Bålstabagarn för färskt bröd.

Ambitionen är att upphandla råvaror som är i nåvå med svensk lagstiftning och att balansera dessa inköp med en bra nivå ekologiska livsmedel.

Livsmedelsupphandling och råvaruval

Alla livsmedel i kommunen upphandlas med den leverantör som kan mäta våra krav till lägst pris och denne levererar sedan under nästkommande 4 år.
I upphandlingen som styr vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi ställt krav på att köttet skulle vara i nivå med svensk djurskyddslagstiftning (som är något hårdare än motsvarande inom EU). Detta är ingen garanti för att få in enbart svenska köttprodukter men däremot så kommer de länder som levererar att ha lika hårda krav på djurskydd som vi har i Sverige och vi har heller inte diskriminerat någon annan aktör inom EU.
I nuläget kommer en stor majoritet att vårt kycklingkött från Sverige, fläskkött från Sverige/Finland och nötkött från Sverige/Tyskland/Polen.

Eftersom svensk insjöfisk/Östersjöfisk innehåller för höga halter av miljögifter så har vi ingen fisk från Sverige. All fisk vi köper är MSC-märkt, förutom laxen som är odlad i Norge.

Vid frågor på råvaror och sortiment går det bra att kontakta oss via kontaktcenter som du når via länk i högerspalten.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2018-05-15