Emma – Välj gymnasieprogram utifrån dina intressen

Emma Lundqvist går sitt tredje år på naturvetenskapsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet. I framtiden vill hon gärna jobba med fysik. Här berättar hon mer om naturvetenskapsprogrammet och delar med sig av sina tips inför gymnasievalet!

Hej Emma

Hur tänkte du när du skulle söka till
gymnasiet?

När jag skulle välja program så var det viktigt för mig att ha många valmöjligheter. Jag visste att naturvetenskapsprogrammet skulle ge mig en bred utbildning men det var inte ett självklart val. Jag funderade också på teknikprogrammet men mina intressen gjorde att jag landade på naturvetenskapsprogrammet till slut. För mig är fysiken det viktigaste. Det är det jag vill plugga och jobba med i framtiden. Jag är också intresserad av astronomi. Naturvetenskapsprogrammet ger mig den behörighet jag behöver för mina framtidsplaner.

Hur jobbar ni på naturvetenskapsprogrammet?

Det som gör naturvetenskapsprogrammet unikt är laborationerna. Inom biologi, fysik och kemi arbetar vi teoretiskt och det skapar möjligheter för oss att utföra laborationer nästan varje vecka. Huvudfokus ligger alltid på naturvetenskap och andra kurser som exempelvis engelska anpassas efter det. Det betyder att vi jobbar mest med sådant som är relaterat till programmet.

Får ni göra något extra roligt på utbildningen?

Vi kommer att få utföra experiment en hel dag på Gröna Lund! Det är det många i klassen som ser fram emot. Vi kommer då att utföra olika fysikexperiment runt och i karuseller och berg- och dalbanor. Nästan alla attraktioner du ser på Gröna Lund har med fysik att göra, så det finns massor av experiment att utföra där. Till exempel så kan man räkna ut centripetalkraften i karuseller. Vi kommer att få samarbeta med klasser från olika delar av Sverige. Det ska bli jätteroligt.

Är det något speciellt som du har uppskattat i skolan?

När jag började på Fridegårdsgymnasiet så kände jag inte en enda person i min klass. Men lärarna var väldigt bra på att hitta olika uppgifter till oss elever där vi fick samarbeta. Det gjorde att alla i klassen snabbt lärde känna varandra och det uppskattade jag mycket.

Är det någon skillnad att gå på gymnasiet i jämförelse med 9an?

Ja, den tydligaste skillnaden tycker jag är engagemanget från både elever och lärare. Det gör att skoldagarna blir mycket roligare. På gymnasiet har jag valt att gå ett visst program och vill vara i skolan. Det känns bättre både studiemässigt och socialt tycker jag.

Här är Emmas tips till dig som ska söka till gymnasiet!

• Välj program utifrån dina intressen. Du kommer tycka att det är mycket roligare att plugga något du faktiskt är intresserad av.

• Kolla upp vilken behörighet du behöver för framtida studier.
  • Gör du fel val så går det oftast att byta. Det är inte hela världen.

Vill du veta mer om Fridegårdsgymnasiet?
Här kan du läsa mer om skolan.

Vill du besöka oss?
Här kan du läsa mer om Öppet hus.

2019-01-29