Lou Grip – Kollegialt lärande gör att jag utvecklas som lärare

Lou Grip undervisar elever

Under förra året deltog Lou Grip med lärarkollegor på Fridegårdsgymnasiet i Skolverkets satsning Läslyftet. Här fick de möjlighet att lära av varandra, utveckla sina arbetssätt och hitta nya metoder att använda i klassrummen. Arbetet ska ge eleverna bättre möjligheter att utveckla sina kunskaper.

Språklärare Lou Grip, handledare för Läslyftet

Tack vare Läslyftet har lärare träffats, samtalat om undervisning, fått många nya idéer och prövat nya arbetssätt. För mig som språklärare har det handlat om att hitta och tillämpa nya metoder som kan utveckla elevernas språkkunskaper i olika sammanhang. Ett exempel är att eleverna har fått en tydligare struktur och tydligare ramar för hur de kan arbeta med vetenskapligt skrivande, från förarbetet till själva skrivandet. Ett annat exempel är att eleverna har tränat på att våga skriva kortare texter och att beskriva svåra saker på ett enklare sätt.

Läslyftet bygger på kollegialt lärande

Läslyftet bygger på kollegialt lärande och samarbete mellan kollegor där lärare har träffats löpande, lärt av varandra och utvecklat sina arbetssätt med stödmaterial från Skolverket.

Olika ämneslärare har jobbat tillsammans med det här under en längre period. Det har resulterat i många intressanta diskussioner mellan kollegor och nya insikter. För mig så betyder det kollegiala lärandet att jag utvecklas i mitt yrke. Det känns jättebra!

Under 2019 ska lärare på Fridegårdsgymnasiet delta i en ny satsning inom kollegialt lärande som handlar om betyg och bedömning.

Läslyftet är en nationell fortbildningsinsats för lärare och det är frivilligt för skolor att delta. Allt material från Skolverket som används inom Läslyftet är baserat på aktuell forskning.

Är du nyfiken och vill läsa mer?
Skolverkets webbsida om Läslyftet länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterhittar du mer information.

2019-02-05