Fridegårdsgymnasiet Centrumgränd 5 746 80 Bålsta

Barn- och fritidsprogrammet

barn- och fritidselever

Är du en social person som tycker om människor? Vill du arbeta med att utveckla och leda andra människor i framtiden? Då är barn- och fritidsprogrammet något för dig.

Programmet ger högskolebehörighet

Utbildningen ger högskolebehörighet, men du kan göra ett annat val - att läsa fler yrkesinriktade kurser och rikta studierna mot jobb direkt efter gymnasiet. Du väljer själv!

Det här får du lära dig

Du lär dig om människors lärande och utveckling, samarbete och kommunikation. Du tränar på att bemöta andra människor och utveckla din förmåga att kommunicera, men också att leda och utveckla andra och får kunskaper om hälsa och miljö. På programmet läggs stor vikt vid etik och jämställdhet.

En bra grund för många olika yrken

Programmet ger en bra grund för många olika yrken. Du få bland annat läsa:

• sociologi
  • pedagogik
  • hälsa
  • ledarskap
  • kommunikation

Så är programmet upplagt

Du kommer att läsa de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, historia, matematik, naturkunskap, religion, samhällskunskap samt idrott och hälsa och dessutom spännande kurser som förbereder dig för en framtid där du samarbetar och leder andra människor.

I kontakt med näringslivet - Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Som en del av utbildningen kommer du att prova på och praktisera dina kunskaper på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL) och omfattar minst 15 veckor av dina studier. Det är en viktigt del i din utbildning.

Framtidsyrken

Här är några exempel på yrken som programmet kan leda till och ligga till grund för:

• lärare
  • polis
  • ungdomscoach
  • kurator
  • barnskötare
  • yrken inom försvaret
  • ledare inom barn och ungdomsverksamhet
  • sjuksköterska och annan sjukhuspersonal

Därför ska du söka till barn- och fritidsprogrammet!

• Barn- och fritidsprogrammet ger dig en bra grundutbildning för många yrken och livet själv. Du lär om människors beteende, pedagogik, ledarskap med mer.

• Barn- och fritidsprogrammet ger högskolebehörighet. Möjligheten finns också att göra valet att rika dina studier mot jobb direkt efter gymnasiet.

• Du får kontakt med arbetslivet. APL (Arbetsförlagt lärande) gör att du får komma ut i arbetsplatser och träna på hur det är att arbeta och göra det du brinner för. Du får också arbetserfarenhet.

• På barn- och fritidsprogrammet läser du kurser som är nära kopplade till arbetslivet.

Är du nyfiken och vill veta mer?

Kontakta gärna vår studie- och yrkesvägledare så berättar hon mer!

Här ser du alla kurser som ingår i programmet och antal poäng

2020-09-24