Fridegårdsgymnasiet Centrumgränd 5 746 80 Bålsta

Barn- och fritidsprogrammet

barn- och fritidselever

Är du en social person som tycker om människor? Vill du arbeta med att utveckla eller leda andra i framtiden? Då passar barn- och fritidsprogrammet bra för dig!

Programmet ger högskolebehörighet

Utbildningen ger högskolebehörighet, men du kan välja att läsa fler yrkesinriktade kurser och på så sätt rikta studierna mot jobb direkt efter gymnasiet. Du väljer själv.

Du kommer att läsa de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, historia, matematik, naturkunskap, religion, samhällskunskap samt idrott och hälsa. Du får också läsa spännande kurser som förbereder dig för en framtid där du arbetar med andra människor.

Det här får du lära dig

Du lär dig om människors lärande, utveckling och beteende. Du tränar på att bemöta människor, utvecklar din förmåga att kommunicera och leda andra. Du får kunskaper om hälsa och miljö. På programmet läggs stor vikt vid etik och jämställdhet.

En bra grund för många olika yrken

Programmet ger en bra grund för många olika yrken.
Du läser bland annat:

• pedagogik
  • hälsa
  • ledarskap
  • kommunikation
  • sociologi

Arbetsplatsförlagt lärande - en första kontakt med arbetslivet

Som en del av utbildningen kommer du få prova på att praktisera dina kunskaper på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för arbetsplatsförlagt lärande - APL och omfattar minst 15 veckor av dina studier. Det är en viktigt del i din utbildning. Du får möjlighet att testa på att arbeta, du får erfarenhet och lär dig saker som inte står i skolböckerna.

Framtidsyrken

Här är några exempel på yrken du kan arbeta med direkt efter att ha läst barn- och fritidsprogrammet:

• ungdomscoach
  • arbeten inom social omsorg
  • elevassistent
  • barnskötare
  • ledare inom barn- och ungdomsverksamhet

Barn- och fritidsprogrammet ger också en bra grund för att studera vidare till (det kan krävas kompletterande kurser):

• lärare
  • kurator
  • sjuksköterska
  • polis
  • yrken inom försvaret

Därför ska du söka till barn- och fritidsprogrammet

• Det är en bra grundutbildning för många yrken och livet själv.

• Barn- och fritidsprogrammet ger högskolebehörighet.
    Möjligheten finns att göra ett annat val - att rika dina studier mot jobb direkt efter gymnasiet.

• Tack vare APL får du kontakt med arbetslivet.
    Du får praktiska inslag i dina studier och arbetserfarenhet.

• Du läser kurser som är nära kopplade till arbetslivet.

Vill du veta mer?

Se här!

Har du frågor så är du välkommen att kontakta oss på programmet.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen