Fridegårdsgymnasiet Centrumgränd 5 746 80 Bålsta

Ekonomiprogrammet

Drömmer du om att starta ett eget företag? Vill du göra stora affärer? Eller lära dig mer om juridik? Då kanske ekonomiprogrammet är något för dig!

Ekonomiprogrammet handlar om

• samhällsekonomi
  • företagsekonomi
  • entreprenörskap
  • juridik

Det här får du lära dig

Du får lära dig om samhällsekonomi - hur samhällets resurser används på bästa sätt för att tillgodose människors behov. Du får också lära dig om företagsekonomi ur företagets perspektiv. I kursen entreprenörskap utvecklar du kunskaper som krävs för att starta och driva företag.

Du får också läsa om det svenska rättssystemet med lagar och författningar som styr eller påverkar företag, organisationer och privatliv. Kunskaper i juridik är ofta till stor nytta i livet, i arbetetslivet och ger en bra grund för framtida studier. Marknadsföring som ingår i programmet spelar en allt större roll inom näringslivet. Du får utveckla din språkliga förmåga och använda modern teknik som ett redskap för informationssökning, presentation och kommunikation.

Utbildningen ska också utveckla dina kunskaper om hur människor tänker, känner och handlar. Kunskap i psykologi är viktigt vid beslut och bedömningar inom arbetslivet och för framgångsrika samarbeten med andra människor. Inom företagsekonomi läser du:

• redovisning
  • kalkylering
  • marknadsföring
  • ledarskap
  • organisation

Du får driva ett eget företag

Under tredje året på ekonomiprogrammet får du möjlighet att driva ett eget företag genom konceptet Ung Företagsamhet. Du har hand om allt från idé, affärsplan, till marknadsföring, att sälja din produkt eller tjänst, samt delta på utställning och mässa. Att driva ett UF-företag är inte bara lärorikt, roligt och lönsamt. Du har också möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Här kan du läsa mer om Ung Företagsamhet.

Framtidsyrken

Exempel på yrken som programmet kan leda till:

• jurist
  • controller
  • försäljare
  • mäklare
  • inköpare
  • banktjänsteman
  • försäkringstjänsteman
  • marknadsförare
  • lärare

Efter gymnasiet kan du välja att läsa vidare på högskola eller universitet. Dina ekonomiska kunskaper kan också leda till ett jobb direkt efter gymnasiet, exempelvis inom handel, kontor, näringsliv eller förvaltning.
Några blir anställda för att utbildas vidare inom företaget.

Är du nyfiken och vill veta mer?

Här hittar du:

Här hittar du kontaktuppgifter till oss på programmet.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen