Nyhet! Barn- och fritidsprogrammet

barn- och fritidselever

Från och med hösten 2020 kan du läsa Barn- och fritidsprogrammet med fokus på människa och framtid hos oss!

Är du en social person som tycker om människor? Vill du arbeta med att utveckla och leda barn, ungdomar eller vuxna i framtiden?

På Barn- och fritidsprogrammet får du vara delaktig i samhället samtidigt som du bygger din egen trygghet och självkänsla. Du får själv välja om du vill att din utbildning ska inriktas mot jobb direkt efter gymnasiet eller om du vill studera vidare på universitet eller högskola.

Du få bland annat läsa:

• sociologi
  • pedagogik
  • hälsa
  • ledarskap
  • kommunikation

Det här får du lära dig

På Barn- och fritidsprogrammet lär du dig om människors lärande och utveckling, samarbete och kommunikation. Du tränar på att bemöta andra människor och utveckla din förmåga att kommunicera. Du får lära dig att leda och utveckla andra och får kunskaper om hälsa och miljö. På programmet läggs stor vikt vid etik och jämställdhet.

Så är programmet upplagt

Du kommer att läsa de gymnasiegemensamma ämnena: svenska, engelska, historia, matematik, samhällskunskap samt idrott och hälsa. Du har även ett individuellt val där du själv väljer vad du vill läsa.

Om du inte vill plugga vidare efter gymnasiet så läser du fler yrkesinriktade ämnen. Om du vill att din utbildning ska ge högskolebehörighet läser du matte, engelska och svenska som individuellt val.

Kontakt med näringslivet - Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Som en del av utbildningen kommer du får prova på och praktisera dina kunskaper på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL) och omfattar minst 15 veckor av dina studier. Det är ett viktigt inslag i din utbildning. Här får du känna på hur det är att arbeta och får också värdefulla erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du ska söka jobb.

Framtidsyrken

Exempel på yrken som programmet kan leda till:

• lärare
  • polis
  • socionom
  • ungdomscoach
  • kurator
  • barnskötare
  • ledare inom barn och ungdomsverksamhet
  • sjukskötare och annan sjukhuspersonal

Är du nyfiken och vill veta mer?

Då är du välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Här hittar du kontaktinformation.

2019-06-18