Nyhet! Barn- och fritidsprogrammet

barn- och fritidselever

Från och med hösten 2020 kan du läsa barn- och fritidsprogrammet med fokus på människor på Fridegårdsgymnasiet!

Är du en social person som tycker om människor? Vill du arbeta med att utveckla och leda barn, ungdomar eller vuxna i framtiden? Då är barn- och fritidsprogrammet något för dig.

Barn- och fritidsprogrammet = människor och framtid

Programmet ger högskolebehörighet

Utbildningen ger högskolebehörighet, men du kan välja att istället läsa fler yrkesinriktade ämnen och rikta studierna mot jobb direkt efter gymnasiet.
Du väljer själv!

Det här får du lära dig

Du lär dig om människors lärande och utveckling, samarbete och kommunikation. Du tränar på att bemöta andra människor och utveckla din förmåga att kommunicera. Men också att leda och utveckla andra och får kunskaper om hälsa och miljö. På programmet läggs stor vikt vid etik och jämställdhet.

En bra grund för många olika yrken

Programmet ger en bra grund för många olika yrken.
Du få bland annat läsa:

• sociologi
  • pedagogik
  • hälsa
  • ledarskap
  • kommunikation

Så är programmet upplagt

Du kommer att läsa de gymnasiegemensamma ämnena: svenska, engelska, historia, matematik, naturkunskap, religion, samhällskunskap samt idrott och hälsa.

I kontakt med näringslivet - Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Som en del av utbildningen kommer du att prova på och praktisera dina kunskaper på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL) och omfattar minst 15 veckor av dina studier. Det är ett viktigt inslag i din utbildning.

Framtidsyrken

Här är några exempel på yrken som programmet kan leda till i framtiden

• lärare
  • polis
  • socionom
  • ungdomscoach
  • kurator
  • barnskötare
  • ledare inom barn och ungdomsverksamhet
  • sjukskötare och annan sjukhuspersonal

Därför ska du söka till barn- och fritidsprogrammet!

• Barn- och fritidsprogrammet ger dig en bra grundutbildning för många yrken och livet själv. Du lär om människors beteende, pedagogik, ledarskap med mer.
  • Barn- och fritidsprogrammet ger högskolebehörighet. Möjligheten finns också att anpassa dina studier och satsa på jobb efter gymnasiet.
  • Du får kontakt med arbetslivet. APL (Arbetsförlagt lärande) gör att du får komma ut i verkligheten, känna på hur det är att jobba och göra det du brinner för. Du får också arbetserfarenhet.
  • På barn- och fritidsprogrammet läser du kurser som är nära kopplade till verkligheten.

Är du nyfiken och vill veta mer?

Kontakta gärna vår studie- och yrkesvägledare så berättar hon mer!

2019-09-26